Ondernemer word je niet, dat ben je

In hart en nieren

Ik zag aan aantal weken geleden toen ik na een werkdag op de bank zat een commercial van Van Lanschot. In de reclame werden ondernemers aangemoedigd om hun geld bij van Lanschot onder te brengen. Ik voelde ik me om twee redenen als ondernemer totaal niet aangetrokken of aangesproken:

  • De animatie van totaal uit de hand gelopen gebouwen in de onaantrekkelijke bouwstijl ‘brutalisme’. Deze stijl heeft in heel Nederland slachtoffers gemaakt in de vorm van troosteloze en gelijkvormige betonnen kantoren. Niet bepaald de uitstraling die ik als (interieur)architect zou kiezen in een reclame, ondanks dat mijn kantoor ook gevestigd in zo’n blokkendoos, zie foto boven dit stuk.
  • De zinnen: ‘Ondernemer word je niet, dat ben je. In hart en nieren’.

Ondernemers hebben volgens een filmpje op de site van de KvK de volgende kwaliteiten: makkelijk contact leggen met mensen, kansen kunnen zien, enthousiast, empathisch én commercieel ingesteld zijn, lef en zelfvertrouwen hebben, flexibel, creatief en een doorzetter zijn. Hm, ga er maar aan staan als introvert.

En toch ben ik een ondernemer. Balen. Het is niet de droom die ik vanaf mijn 6de al heb. Tot anderhalf jaar geleden had ik zelfs nog nooit over nagedacht. Ik geef je vijf redenen waarom ik er toch voor heb gekozen om als zelfstandig interieurarchitect aan de gang te gaan:

  1. Je wordt écht enthousiaster van je eigen creaties als je ze van begin tot eind als jouw verantwoordelijkheid hebt gezien.
  2. Je krijgt zoveel makkelijker de kans om met anderen samenwerkingen aan te gaan, wat het zelfstandige bestaan dus echt niet eenzaam maakt.
  3. Je hebt dus alle vrijheid. Op woensdag en donderdag weekend vieren omdat het dan lekkerder weer is dan op zaterdag en zondag? Moet kunnen.
  4. Je hoeft alleen maar leuke opdrachten aan te nemen. Iemand die je 40 uur wilt inhuren om een ontwerp van iemand anders uit te laten tekenen? Mwah, ik heb andere passies.
  5. Je leert zoveel meer competenties van jezelf kennen als je alles zelf moet uitzoeken. Wie had gedacht dat ik in staat was om een filmpje over mijn werk te maken als ik niet van mezelf er de vrijheid voor had gekregen?

In diezelfde commercial stelde Van Lanschot ook een vraag: ‘Maar, waar doe je het allemaal voor?’. Tja, goeie. Waarom heb ik dan toch een KvK-nummer aangevraagd als ik ook had kunnen solliciteren bij toffe (interieur)architectenbureaus? Ik wil graag bewijzen dat het dus kan, introvert én zzp’er zijn. Niet omdat (zoals van Lanschot opperde) ik mijn vermogen een horizon wil geven, maar omdat ik mijn eigen horizon wil bepalen. En ook de weg ernaartoe. Niet perse omdat ik zo graag eigenwijs wil zijn, maar omdat nog altijd ik beter in staat ben om mijn eigen weg te bepalen dan mijn plek binnen die toffe bedrijven te veroveren.

 

Een van de aspecten van zelfstandige zijn – acquisitie doen – moet ik dan maar voor lief nemen. Want als introvert acquisitie doen, dat een soort vierkant blokje door een driehoekig gat proberen te rammen. En dat voelt ook zo. Makkelijk contact leggen met mensen is absoluut niet een van mijn kwaliteiten. Het woord netwerkborrel bezorgt me al koude rillingen en de neiging om onder de tafel te kruipen. Maargoed, lullen kun je leren. Dus je kunt me de komende tijd treffen op bijeenkomsten, kenniscafé’s en in de lokale koffietentjes. Ik zal mijn best doen om onder de tafel uit te komen. En oja en als we het toch over acquisitie hebben, voor interessante interieuropdrachten of samenwerkingen ben ik altijd bereikbaar via 0649376306 of info@funcinterior.nl #sluikreclame

#10

14 oktober 2016