Designer’s Block

En hoe je deze te lijf gaat

 

Het zusje, het writer’s block, kent iedereen wel. Je heb een leeg vel papier voor je en zweeft met je pen boven het papier, terwijl je hersenen op volle toeren draaien, er langzaam zweetdruppeltjes op je voorhoofd, vingertoppen (daar kon je toch niet zweten?) en op nog heel wat andere plekken verschijnen en je bedenkt wat je allemaal nog voor een huishoudelijk klusjes kan verzinnen om niet te hoeven beginnen. Je kent dit gevoel niet? Nee oké, een correctie is op zijn plaats: wie zweeft er nu nog met een pen boven een vel papier. Tegenwoordig rusten onze vingers op de W, E, R, J, I, O en spatiebalk terwijl we naar een angstaanjagend leeg scherm staren.
De ontwerper heeft ook zijn block, namelijk het designer’s block. En die kan even verlammend zijn. Meestal gaat mijn designer’s block zo…

 

Ik begin met het tekenen van een vierkant, vervolgens trek ik die over, zodat er een vierkant ontstaat met dubbele lijn. Of in Sketchup teken je een vierkant en rek je die uit, zodat er een kubus ontstaat. Daar ga ik dan tien seconden naar staren. Vervolgens gooi ik het document fysiek of digitaal weg.
En krijg ik het idee om www.pinterest.com te openen. Voor de leek op Pinterest-gebied: dit is een site waar mensen al dan niet gefotoshopte afbeeldingen op plaatsen van taartjes, woonkamers, kleding, reizen, cartoons en ‘inspirerende’ quotes. Kortom, Google Search voor onrealistische plaatjes. Daar typ je dan iets in wat je denkt dat je gaat inspireren. Zoals “concept interior design”. En dan verlies je jezelf anderhalf uur in op plaatjes klikken, jaloers worden op hoeveelheden daglicht die in sommige woonkamers naar binnen straalt, kopieergedrag, drie verzamelingen van afbeeldingen en kom je uiteindelijk uit op het toetje wat je vanavond dus gaat maken (en overigens nooit er zo uit ziet als het plaatje op Pinterest).

 

Op dat punt gekomen is het beter om even dat toetje al dan niet fysiek of digitaal aan de kant te zetten en weer dat echte lege vel papier en een pen tevoorschijn te halen en minstens tien vragen op te schrijven die te maken hebben met het onderwerp waar je mee bezig bent. En dan mag je dat toetje, de afwas, eventueel de stofzuiger weer oppakken. En dan halverwege de borden heb je ineens de inspiratie, de oplossing, die ene gedachte om weer aan het werk te gaan.

 

#6

10 april 2016